Skip to main content

RFC Poly Slukningssystemer

AF JOSEPHINE KNUDSEN

Hos RK ønsker vi at hjælpe dem som har mod og vilje til at hjælpe når ulykken er ude. Dette gør vi, fordi det er mennesker som yder en ekstra indsats, så vi andre kan føle os trygge og vide at hjælpen kommer når der er behov for det. Derfor hjælper vi både professionelle og lokale beredskaber med køretøjer, slukningsudstyr og hjælpemidler, så de altid er klar til at rykke ud.

Udfordringen i mange beredskaber er bl.a. at transportere slukningsudstyret, så man kan yde slukning der hvor problemet er størst, forsøge at bevare genstande eller standse branden fra et brede sig. Særligt hos virksomheder og organisationer kan det vise sig som en udfordring, da de kan være begrænset på slukningsudstyr og hjælpemidler. For disse interessenter kan der også være langt til hjælp, og ved at man ikke selv kan gøre noget, kan branden hurtigt sprede sig inden beredskabet når frem. Desuden kan udfordringen også være, at de hos virksomheder og organisationer ikke er uddannede eller rutinerede, så de ikke ved hvordan de skal håndtere situationen, eller håndtere udstyr og hjælpemidler. Derfor skal evt. udstyr være enkelt at betjene, og kunne bruges uden særlige instruktioner.

Her kan forskellige løsninger, som f.eks. Rosenbauers Poly systemet være behjælpelig. Disse systemer fås i forskellige størrelser efter behov, er transportable, mobile og universelle moduler med CAFS. Det er kraftfulde systemer som giver en første klasses brandslukningseffekt. CAFS er brandslukning med trykluftskum, som har en homogen struktur og højt energiindhold. Med CAFS er det muligt at slukke brande hurtigt og effektivt – særligt ved små brande. CAFS produceres gennem en aktiv skumudvidelse af vand/skum mix som bruger trykluft i blandingskammeret. En enkelt dråbe vand distribueres over adskillige skumbobler, hvilket resulterer i en større overfalde som kan absorbere varmen.

En stor del af det vand som er i skummet, fordamper, ilten forsvinder effektivt fra det brandbare materiale og brandens oprindelsessted er maximalt afkølet. Den kinetiske energi fra skummet og reduktionen af overfladespænding pga. skumblandingen sikrer at vandet kan trænge dybt ind i det brandbare materiale og slukningseffekten bliver optimeret. Ved at skummet klæber til det brandbare materiale skaber det et effektivt lag som separerer og skærmer det brandbare materiale fra luften. Ilten der forsyner branden er derfor afskærmet, hvilket giver større sikkerhed. Skummet bliver ved med at forsyne med vand og genererer køling. Med CAFS er succesen synlig med det samme. Når skummet bliver synligt, isolerer det, og man kan gå videre med slukning af branden.

Skummet klistrer godt til både horisontale og vertikale overflader, og på mange forskellige typer materiale. Grundet det klistrede skum er det ikke kun hjælpsomt for brandmænd, men kan også bruges præventivt ved objekter der er i brandfare. Grundet det store energiindhold kan man også ”skyde” 12-16 meter med CAFS afhængig af slukningsudstyret.

POLY slukningssystemer fås både som stationære og mobile enheder eller som alsidige SKID moduler som også kan monteres i biler. De mobile enheder er udstyret med ergonomiske håndtag, som gør dem nemme at bruge og transportere med beskyttelseshandsker. SKID er ideelt til køretøjer.

POLY Portex er lige så kompakt som en alm. slukningspumpe, men præsterer bedre på slukningsevne, og er pålidelig i alle situationer. Med 10 liter vand kan den yde slukning uafbrudt i 1 min.

POLY Trolley kan bruges både i slukningskøretøjer og stationært. Den har en 20 meter lang slange, hvilket giver en større slukningsradius, og man slipper derfor for at flytte trolleyen hele tiden. Derudover har den to store robuste hjul, hvilket gør den meget let at transportere. Med 55 liter vand kan den yde slukning uafbrudt i 1,5 min.

POLY SKID kan bruges på mobile udstyrsenheder f.eks. euro paller eller i køretøjer. Dette gør den ideel til stationær slukning eller integration i brandbiler. De fås i 5 forskellige størrelser og kan indeholde mellem 50 og 300 liter vand, og kan yde en slukningsindsats i op til 8 min. Den kan også bruges med vand alene.

POLY slukningssystemer giver derfor muligheden for at være forberedt uanset om det er til den lokale første indsats, eller om det er til de professionelle beredskaber. Her kan POLY slukningssystemer være afgørende, særligt med CAFS-teknologien, som både slukker og isolerer branden. Dette er med til at sikre en større succes i slukningsarbejdet, og kan være med til at beskytte og hindre at branden spreder sig yderligere. Desuden er skummet miljøvenligt, hvilket også gør det sikkert til slukning hvor personer befinder sig. For f.eks. virksomheder og organisationer betyder det at de kan gøre en indsats inden det professionelle beredskab kommer. Med hjælp fra POLY slukningssystemer kan de gøre en reel indsats, fremfor at lade stå til og vente på at hjælpen kommer. Det er slukningsenheder som let kan betjenes efter kort instruktion, og det kan være dét som gør forskellen i slukningsarbejdet.

Få mere viden og inspiration her

RK er med ved branden i Børsen
Læs mere her