Skip to main content

Hytrans Fire System

AF JOSEPHINE KNUDSEN

Her hos RK sætter vi en ære i at hjælpe de mennesker der ønsker at hjælpe når ulykken er ude. Det gør vi fordi vi har den største respekt for dem, for de træder til for at vi andre kan føle os trygge, og være sikre på at hjælpen kommer når vi har brug for det. Derfor yder vi også gerne en ekstra indsats for at de kan være klar og føle sig sikre når de skal rykke ud. Vi ønsker at være makker i beredskaberne. Derfor hjælper vi også og går løsningsorienteret til værks, når I kommer med udfordringer og problemer.  

Her gør vi vores ypperste for at finde den bedste løsning på problemet. Derfor forsøger vi også at hjælpe ift. de udfordringer fremtidens beredskab står overfor ift. klimaforandringer. Vi får flere ekstreme vejrhændelser som både giver tørkeperioder med høje temperaturer, men også perioder med meget kraftig regn, hvilket giver stigende udfordringer for beredskaberne. Ikke blot pga. manglende hænder, men også ift. lettere og mere effektive måder at håndtere ulykkerne på. Klimaforandringer sætter beredskaberne i flere kritiske situationer end før, og tendensen tyder på at vejrhændelserne kun bliver hyppigere. Derfor skal der også findes gode solide løsninger, som kan hjælpe dem bedst muligt uden at det kræver for meget mandskab. Her kommer Hytrans Fire System (hytrans) ind i billedet.

Hytrans generelt

Hytrans er en avanceret teknologi, designet til effektiv vandtransport og brandbekæmpelse i store skalaer. Hytrans er kendt for sin evne til at levere store mængder vand over lange afstande, hvilket gør det særdeles nyttigt i situationer, hvor traditionelle brandhaner og vandforsyningssystemer ikke er tilstrækkelige. De bruges i beredskaber, civilt forsvar og i industrien verden over. Hytrans har høj kapacitet hvilket gør dem i stand til at transportere store mængder vand (op til flere tusind liter per minut) over lange afstande (op til flere kilometer). Systemet er derudover mobilt og kan hurtigt transporteres og implementeres i forskellige typer terræn og miljøer. Det giver også en stor fleksibilitet, da det kan anvende vand fra forskellige kilder, herunder søer, floder, havet eller andre naturlige vandkilder. Systemet er designet til hurtigt at sætte op og tages ned, hvilket sparer tid under kritiske situationer. Med systemets avancerede pumpeteknologier og rørmaterialer minimerer Hytrans tryktab under transporten.

Hytrans består af højt ydende pumper, der kan håndtere vandmængder og opretholde højt tryk over lange afstande. Systemet inkluderer fleksible og robuste slanger, der er modstandsdygtige overfor slid og kan klare højt tryk. Avancerede kontrolenheder tillader præcis styring og overvågning af systemet, hvilket forbedrer effektiviteten og sikkerheden under indsatsen.

Hytrans er især velegnet til bekæmpelse af store brande i skove, industrianlæg og byområder, hvor vandforsyningen kan være utilstrækkelig. Det kan også bruges til at pumpe vand væk fra oversvømmede områder og dermed minimere skader. Systemet kan også være nyttigt i tilfælde af olieudslip eller andre miljøkatastrofer, hvor store mængder vand er nødvendige for rensning.

Der findes mange måder hvorpå man kan transportere hytrans, typisk foregår det dog på containertrækkere, lastbiler eller trailere. Både lastbiler og trailere er designet til at kunne håndtere alle systemets komponenter. Lastbilerne er udstyret med kran eller løfteudstyr, som gør det let at laste og aflaste systemet effektivt. Det er også muligt at læsse flere moduler/systemer på samme lastbil eller trailer, hvilket øger fleksibiliteten.

Hytrans til brandslukning

Hytrans giver muligheden for ubegrænset vandforsyning ved ulykker. F.eks. ved store brande i byområder, industriområder, skovbrande og lignende har brandmændene brug for store mængder vand til slukningsarbejdet og til at inddæmme spredningen. I mange tilfælde skal de bruge langt mere vand end hvad det lokale vandforsyningssystem kan levere. Her er hytrans’ mobile enheder løsningen. Hytrans giver hurtig adgang til åbne vandforsyninger såsom floder, søer, kanaler, havne og havet. Dette er selvom kilden er flere kilometer væk. Den hydrauliske kraft sikrer høj pumpe kraft uden kapacitetstab over større distancer. Hytrans’ mobilitet gør det også muligt at operere i vanskeligt tilgængelige områder, hvor traditionelle brandkøretøjer ikke kan nå. F.eks. kan en HydroSub 150 levere 3000L vand ved fem bar over en distance på 5-800 meter.

I industriområder, især dem med kemiske fabrikker, olie- og gasinstallationer, har de også brug for effektive brandslukningssystemer på grund af høj brandrisiko. Hytrans kan tilpasses til at levere specialiserede slukningsmidler udover vand, såsom skum.

Hytrans til oversvømmelse

Hytrans kan bruges til at pumpe vand væk fra beboelsesområder, industrier og kritisk infrastruktur. Hytrans kan hurtigt implementeres for at håndtere akutte oversvømmelsessituationer og forhindre yderligere skader. Hytrans kan også bruges til at regulere vandstanden i floder og kanaler for at forhindre oversvømmelser under kraftig regn eller smeltende sne. Systemet kan også bruges i større ingeniørprojekter, hvor store vandmasser skal flyttes eller kontrolleres. Hytrans sætter ind mod vand med kraften fra hydraulikdrevne mobile pumpesystemer. Dette giver beredskaberne mulighed for hurtigt at dræne overskydende vand fra farlige situationer. Her kan en HydroSub 150 med flood module flytte 5000L/min ved en bar med tre stk. 12” slanger.

Hytrans til industrien

En industribrand, lækage eller anden ulykke kan hurtigt blive til en kæmpe katastrofe. Sikkerhedsprotokoller er sat i stand for at forhindre ulykker og minimere konsekvenserne. I tilfælde af en ulykke gælder hvert sekund, og her kan de mobile pumpesystemer fra hytrans hjælpe dig med at få lidt mere tid, hvilket giver folk i området en bedre chance for at evakuere. Med hytrans’ hydraulikdrevne mobile pumper kan de selv under ekstreme forhold og over lange distancer levere det vand som er nødvendigt for at slukke en industriel brand og køle udsatte strukturer.

Hytrans til miljøkatastrofer

Hytrans kan også hjælpe ved miljøkatastrofer. Her kan systemet levere store mængder vand til at spule olie væk fra kystlinjer og inddæmme spild. Systemet kan tilpasses med filtreringsenheder til at rense olie og kemikalier fra vandet, hvilket hjælper med at beskytte miljøet. Hytrans kan også bruges til at sprøjte og spule kemikalier væk fra forurenede områder, hvilket hjælper med at neutralisere og fjerne farlige stoffer. Med sin mobilitet kan Hytrans hurtigt rykke ind ved kemikalieudslip og minimere miljø skader.

Få mere viden og inspiration her

RFC batterislukningssystem
Læs mere her

Slukning med hytrans i Studstrup 2022

Hytrans i brug  

Hytrans er blevet anvendt i mange internationale redningsaktioner, hvor hurtig og effektiv vandtransport har været afgørende. Herhjemme er der også flere eksempler på at hytrans har været til stor gavn. Nedenfor nævnes tre eksempler med forskellige anvendelsesområder:

  • I 2012 udbrød der storbrand i Grenaa Havn, hvor der gik brand i en træpille fabrik, som hurtigt spredte sig grundet det brændbare materiale. Her blev hytrans implementeret for at levere store mængder af vand til stedet fra havnebassinet, hvilket sikrede store mængder vand og en konstant forsyning til brandmændene.
  • I 2022 udbrød der brand i Studstrupværket nord for Århus. Branden startede i værkets brændselsanlæg, hvor slukningsarbejdet var udfordret grundet siloens højde og det brændbare materiale. Her blev hytrans sat ind til at pumpe store mængder vand fra nærliggende kilder, hvilket var med til, at man kunne opretholde en konstant og kraftig vandstrøm. Dette viste sig afgørende for at kunne trænge igennem det brændende materiale og forhindre spredning, og gjorde at man kunne arbejde effektivt og med større sikkerhed.
  • I 2019 var dele af Jylland plaget af omfattende oversvømmelser, hvilket truede beboelsesområder og landbrugsjord. Her blev hytrans indsat til at pumpe vand væk fra de oversvømmede områder, hvilket hjalp med at reducere vandstanden hurtigt, og minimerede skader på ejendomme og landbrugsarealer.
  • Et sidste eksempel omhandler et kemikalieudslip i Aarhus Havn i 2016, hvor farlige stoffer truede med at forurene havneområdet og det omkringliggende miljø. Her blev hytrans brugt til at levere store mængder vand til rensning og til at fjerne forurenet vand fra området. Grundet den hurtige indsats med hytrans blev kemikalierne effektivt fjernet og neutraliseret, hvilket forhindrede alvorlig miljøforurening og beskadigelse af havneinfrastrukturen.

Hytrans Fire System repræsenterer en afgørende innovation inden for brandbekæmpelse og nødhjælp, der kombinerer høj kapacitet, mobilitet og fleksibilitet for at imødekomme behovene i moderne katastrofehåndtering. Hytrans er et alsidigt værktøj, der kan tilpasses en bred vifte af nødsituationer og miljøforhold. Dets evne til at levere storemængder vand hurtigt og effektivt, og dets brugervenlighed gør det til et uundværligt værktøj for beredskabstjenester verden over.